Webbinarium | Inspelad livesändning

Hur säkerställer ni löftet kring tjänstepension och förmåner i praktiken?

  • Har ni koll på er pensionspolicy, lag och kollektivavtal?
  • Har ni rätt kompetens, resurser och rutiner internt för att säkerställa att ni har samma koll på era medarbetares framtida lön, dvs pension, som ni har på utbetalning av deras lön idag?
  • Vad innebär fel och brister i hanteringen på kort och lång sikt och vilka risker finns det?
  • Vilka är fallgroparna och hur gör andra arbetsgivare för att minska sina risker och kunna leva upp till att de anställda får det som är utlovat?

Detta och mycket mer avhandlas i FörsäkringsGirots webbinarium tillsammans med von Z Juridik och SPP Konsult, på ämnet Pensionslöftet.
Om Pensionslöftet

Denna gång går vi till grunden för arbetsgivarens hantering av förmåner, tjänstepension och försäkringar till anställda, dvs er Pensionspolicy. Ett stort och komplext ämne som handlar om både juridik och att löpande administrera tjänstepension och förmåner korrekt till de anställda. Oavsett om ni har kollektivavtal eller inte så kvarstår vikten av att kunna översätta det som är skriftligt avtalat med anställda till verklighet, och att säkerställa rutiner och processer för att i praktiken efterleva pensionspolicyn och att fånga upp eventuella brister och fel löpande.


Vi har bjudit in Vanessa von Zweigbergk, Pensionsjurist med expertis inom arbetsrätt och tjänstepension, som granskat och hjälpt många arbetsgivare att förstå sin policy och korrigera sin hantering och utföra rättning. Vanessa kommer igenom vad en pensionspolicy faktiskt är för något och hur den ska kvalitetssäkras i verkligenheten. Vilka operationella och finansiella risker finns det och vad blir följderna vid fel på kort och lång sikt? Under passet får vi ta del av exempel från riktiga arbetsgivarcase och vad utfallet blev samt förslag på åtgärder. Med andra ord ett lärorikt pass som hjälper er att undvika fallgropar och även hjälper er att kunna kontrollera er egen efterlevnad.


Vi har även bjudit in våra branschkollegor hos SPP Konsult, experter på att hantera komplexitet inom pension för företag och arbetsgivare. Henrik Höök och Linda Swedner Lilja arbetar dagligen med strategisk rådgivning och stöttar arbetsgivare med hantering och processer kring tjänstepension och administration. De kommer gå igenom vikten av pensionspolicyn och att sätta upp dokumenterade processer och rutiner som underlättar arbetsgivarens ansvar. Även här får vi en inblick i exempel där det brustit i kompetens och resurser och som i värsta fall kan bli en dyr historia. De bjuder även på tips på hur detta undviks och hur arbetsgivaren kan se över sin egna pensionsadministration eller ta in hjälp utifrån.

Sammanfattat, ett webbinarium om hur ni säkerställer pensionslöftet till era medarbetare och undviker onödiga fel som kan leda till kostnader och badwill för er som arbetsgivare.

Vi besvarade även tittarfrågor kopplat till Pensionslöftet under sändningen.

Sändes: Onsdag 13 mars, kl 10:00-11.00

Talare
Vanessa von Zweigbergk – Pensionsjurist, von Z Juridik
Henrik Höök – Pensionsexpert, SPP Konsult
Linda Swedner Lilja – Pensionsexpert, SPP Konsult

Moderator
Ulrika Bragg – vd, FörsäkringsGirot


Presentationen från webbinariet